Restaurering av kjøkkenet

Vi startet med få ut alle møblene. Det var ikke så mye vi tok vare på, men komfyren fra 1948 ville vi beholde. Den var nesten ikke brukt på grunn av strømforholdene. Det var kun èn 10-ampers kurs i huset, så vi ble fortalt at hvis komfyren skulle brukes så måtte alt annet som trengte strøm slås av. Ikke rart den var som ny!
Før: 

Etter:

Slik så det ut under oppussing, og etter vi hadde fjernet møblene:

På gulvet lå det et gulvbelegg som var limt veldig godt fast. Brukte en del tid og krefer på å få det av. Heldigvis var det tregulv under. Måtte slipe ned gulvet for å få av rester av lim, og gjøre det klart for maling. Vinduene ble skiftet ut på 70-tallet. Husmorvinduene som ble satt inn var kortere enn de opprinnelige, og panelet var lappet sammen under vinduet!
Før skifte av vindu:

Vi fikk laget nye vinduer som var lik de gamle:

Jeg malte veggene med en farge som heter Dun, og lister og tak med hvit.  Gulvene er malt i samme farge som veggen. Tradisjonelt sett var ikke gulvene hvite på den tiden huset er bygd, men jeg valgte å male dem lyse for å få rommet til å virke større. Praktisk med hvite gulv? Nei!!! Men jeg er likevel fornøyd med valget.

Pipa:

Da jeg tok fatt på jobben med pipa, ante jeg egentlig ikke hva jeg holdt på med. Pipa var malt i samme farge som rommet, og jeg tenkte ikke på hva som kunne befinne seg under den glatte overflata. Det begynte derfor med at jeg kjøpte maling for å male den på nytt. Da jeg begynte å skrape før maling, gikk det veldig lett. Kjempe lett faktisk! Den viste seg å være fuktig i toppen, og tapet og murpuss kom nærmest veltende mot meg. Det var først da jeg fikk øye på den flotte teglsteinen under. Bort med maling – fram med hammer! Det var lett å fjerne murpussen, og teglsetinen passet perfekt til det kjøkkenet jeg ville ha. Behandlet teglsteinen med Heydy KZ for å binde opp støv og puss. Benken til høyre på bildet over ble laget på stedet. Utnyttelse av plass var sentralt da rommet er lite med få muligheter for skapplass. Til benkeplate brukte vi gamle gulvbor. Slipte dem ned, og behandlet dem med fargetilsatt olje.

Den gamle kjøkkenbenken:

Den orginale kjøkkenbenken er jeg veldig fornøyd med at vi fikk flyttet. Det var mye arbeid, da den var bygd på stedet, og ikke var en sammenhengende enhet. I tilegg måtte vi ta av ca 10 cm på høyden for å få den under vinduet. Benkeplata var ikke mulig å beholde da den var for tynn og trekt med gulvbelegg. Vi valgte heller å bruke de samme type gulvbor som den andre benken, behandlet på samme måte. Bakrunnen for flytting av benken var at det var eneste mulighet til å få inn en kjøkkenbenk som inneholdt vask og oppvaskmaskin. Den nye delen av kjøkkenbenken kjøpte vi på IKEA. Det var ikke innlagt vann i huset, så det ble lagt inn ikke lenge etter vi kjøpte.

-Kine-

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *